onsdag 5 oktober 2011

Meat is murder

Även jag kan bli less på mig själv. Så istället tänkte jag hänge mig åt att krossa lite myter och sprida lite sanning. En del komemr se det som propaganda, det må så vara. Då detta inte är en akademisk avhandling eller en Wikipedia-artikel, har jag inte för avsikt att presentera en uppsjö av fotnoter. Den som vill ha uppgift om var materialet kommer ifrån kan dock fråga, så ska jag gladeligen redogöra för det.

Ämnet för dagen: Myten om proteinet.

Få delar av näringsläran är så uppskrivet, omskrivet och förvanskat som myten om proteinet. Som en naturlig homo sapiens (dvs icke köttätande) är det den i särklass vanligaste invändningen som dyker upp:

Men proteinet då?

Växtprotein räcker inte!

Bara animaliskt protein innehåller alla nödvändiga aminosyror!

Man måste få i sig extra protein som vegetarian!

Och så vidare, i all oändlighet. Men låt oss börja med det mest väsentliga: hur mycket protein behöver vi - egentligen? En bra måttstock torde vara modersmjölken, då det är under denna del av våra liv vi växer som allra mest, och behöver som mest protein. Modersmjölken innehåller ca 9% protein (av kaloriintaget). Ingen vuxen människa, inte ens den som tränar extremt mycket, borde ligga långt över detta.

ADA, amerikanska dietistorganisationen, och WHO rekommenderar mellan 2.5 och 10%, för människor som tränar väldigt mycket upp mot 12-15%. För stort proteinintag riskerar att leda till allvarliga följdsjukdomar.

Nästa fråga är då självklar: innehåller växter verkligen så mycket protein? Och svaret är lika enkelt som självklart: Japp! Med undantag av vissa frukter innehåller samtliga växter, i oförädlat tillstånd betydligt mer än så. Frukter snittar på mellan 6 och 7%, nötter och frön kring 11%, spannmål 13%, grönsaker 22% och bönor 28%. Mer än nog, alltså. Siffran kommer för övrigt från USDA, amerikanska livs- och läkemedelsverket. Deras hemsida innehåller en fantastisk databas vad gäller näringsinnehållet i precis allt.

Och jo, animalisk föda innehåller mer protein. Men mer är inte bättre, bara onödigt. Ungefär som att köpa en sportbil som klarar 300 knyck och använda på svenska vägar. Som ovan nämndes så är det tvärtom: mer är direkt skadligt. Och nej, att öka på protein för att snabbare bygga muskler eller minska fetmassan hjälper inte. Det finns inga studier som pekar mot det.

Men, invänder vän av ordningen, vegetabiliska protein är ju inte kompletta och innehåller inte alla nödvändiga aminosyror!

Även det är naturligtvis nonsens. Enligt WHO:s rekommendationer för samtliga essentiella (finare ord för nödvändiga) aminosyror och utifrån USDA:s databas kan man enkelt konstatera att till och med isbergssallad innehåller mer än väl vad en människa behöver. Och då är dessutom WHO:s siffror dubbelt upp av dubbelt upp från tidigare rekommendationer, för att bygga in en "säkerhetsmarginal".

Så tro inte på alla myter. Även om vegetabiliska proteiner inte är lika lättsmälta (en myt som faktiskt är sann) så är det fortfarande långt under marginalerna. Utgå från det högre värdet, 9%, och det faktum att animalisk föda tas upp 24% bättre (sant), så hamnar vi fortfarande på cirka 11% - hälften av vad grönsaker innehåller.

Så nej, jag säger inte att någon ska försöka äta endast sallad. Faktum är att sallad är så oerhört kalorifattigt att det skulle krävas en enorm mängd. Men att få i sig sitt dagliga kaloribehov från vegetabilier (grönsaker, frukter, nötter, bönor) innebär PER AUTOMATIK att man även får i sig hela sitt proteinbehov, inklusive alla essentiella aminosyror.

Som avslutning kan det förtjäna att påpekas att om någon föda är bristande så är det animalisk föda, som saknar flera nödvändiga vitaminer och mineraler, exempelvis C-vitamin.

Nästa gång ska vi prata om en annan myt: B12. Sen blir det nog en vända genom alla osanningar kring huruvida människan faktiskt inte är en blandätare av naturen (vi är de facto herbivorer, och bevisen är överväldigande. Sista ordet får Marion Nestle, fil dr vid New Yorks universitet och avdelningen för näringslära och mat:

"We never talk about protein anymore, because it's absolutely not an issue, even among children. If anything, we talk about the dangers of high-protein diets. Getting enough is simply a matter of getting enough calories."

Peace out. Go vegan.

Och en länk bjuder jag på: http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_935_eng.pdf - WHO:s siffror. Bara 300 siffror att plöja igenom för den som inte litar på mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar