fredag 21 oktober 2011

Sverigedemokrater och rasism

Alltså.

Måste tala lite om sveridemokrater och rasism. För någonstans under resans gång bestämde sig detta genomrasistiska parti för att bli rumsrena, och sluta kalla sig rasister. Kampen togs mot allt och alla som vågade kalla sverigedemokrater rasister. På sin höjd var man "nationalister", men absolut inte rasister! Med såpa och Svinto skulle den smutsiga byken tvättas ren. Ofta och gärna skryter man om att det finns personer med invandrarbakgrund som både röstar på och är förtroendevalda inom SD.

Och inte osökt kommer jag att tänka på hur det var på Söderns plantager. Ett antal slavar som "skötte sig" fick komma in och bo i huset. Dessa slavar såg inte sig själv som slavar, och såg inte slaveriet som ett problem. Sockrar man bara den beska medicinen så går den ner, förr eller senare.

Att SD inte skulle vara ett rasistiskt parti är naturligtvis rent nonsens. Inte ens om man väljer den snävaste och snällaste definition rör det sig om något annat än ren och skär rasism. Sockra denna beska medicin med lite folkhemsretorik - och vips har du en väljarkår.

Rasism grundar sig i blottgörandet av skillnader. Däri behöver inte ligga en tydlig och öppen värdering - men däremot är den ofrånkomlig sett i sin kontext. Allt det som utmärker det egna är vant och tryggt. Det som påtalas hos "de andra" är det som bryter mot detta, som är annorlunda och direkt eller indirekt mindre värt. Huruvida det rör sig om muslimer, utomeuropeiska invandrare eller finnar spelar ingen roll. Att särskilja människor genom att påtala skillnader i kultur ÄR rasism. Att dra dessa skillnader till sin spets och vidare mena att det finns rent psykologiska skillnader beroende på ursprung är gammaldags rasism - och även den finns inom SD.

Nej, invandrare är inte mer brottsliga.

Nej, muslimer hatar inte kvinnor.

Nej, muslimer är inte mer våldsbenägna än andra.

Nej, finnar är inte alkoholiserade knivbärare.

Nej, alla skåningar är inte rasister.

Nej, Sverige tar inte emot för många invandrare.

Nej, problemet med invandringen är inte att vi inte ens har råd att ta hand om våra gamla.

Nej, problemet är inte i heller att vi inte kan erbuda "alla som kommer" jobb eller ta hand om dem. För ett par veckor sedan rapporterade Ny Teknik om en av Sveriges mest välutbildade ingenjörer, med två examina och gedigen arbetslivserfarenhet. Hans namn klingade arabiskt - och på två år hade han inte fått ett enda jobb han sökt. Samtidigt skriker Göteborg efter välutbildade ingenjörer, och lyckas inte få in tillräckligt många. Ett råd till den eller de som söker arbetskraft: börja leta bland lokalvårdare och taxichaffisar.

Sen kommer vi till nästa steg. Denna hemska gängkriminalitet. Häng kvar hos lokalvårdarna, och försök sätta dig in i hur det blir för hans son. Han ser pappan, den välutbildade och välrenommerade ingenjören skrubba toaletter på ABB, istället för att konstruera ett nytt ställverk. Vilken bild får den sonen av situationen? Av sina egna möjligheter? När även han har ett arabisktklingande namn: varför ens utbilda sig? Varför ens försöka, när det är lönlöst? Med den uppgivenheten och, förmodar jag, ilskan som finns är nästa steg inte svårt; mörka krafter livnär sig på uppgivenhet.

Oavsett om dessa mörka krafter kallar sig sverigedemokrater eller förortsgäng.

Problemet är inte invandringen. Lösningen är inte minskad invandring. Men det är en enkel polemik, baserad på okunskap, rädsla och och motstånd mot allt som är "annorlunda".

Läs en bok, läs flera. Kunskap är botemedlet mot alla fördomar.

Peace out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar